Minska knivdåden…

Antalet knivskärningar med allvarliga konsekvenser och i vissa fall med dödlig utgång är något vi ständigt får läsa om via tidningar och andra medier dag efter dag.

Det är våra ungdomar som är mest flitiga. Det förekommer vid personrån, bråk eller andra tråkiga omständigheter. Ett personrån där den unga förövaren är ute efter en mobiltelefon eller några hundralappar som offret kanske får sätta livet till, eller i bästa fall skadas allvarligt. Förutom offret så drabbas även anhöriga för lång tid framöver.

Det blir en notis eller artikel i tidningen, beroende på nyhetsflödet, där händelsen rapporteras. De allra flesta fallen är snarlika,  ungdomar som drabbas samman vid eller efter ett krogbesök, ett rån som går snett eller svartsjuka.

Från samhällets sida blir det reaktioner och skrik efter hårdare tag medans expertiser uttalar sig om vilka typer förövarna är och lägger fram olika statistik! Men det är knappast någon lösning.
En kriminolog som gissar varför det har skett ett dåd är ingen lösning på hur man ska minska våldet.

Polisen och ambulansen får åka i skytteltrafik till brottsplatser efter alla larm som rings in och anländer när brotten  är skedda  och ska ta hand om skadade och börja förhöra chockade vittnen. De allra flesta fallen klaras upp, men det är knappast någon tröst om någon avlider efter svåra skador.
Det är där som vi måste börja se om möjligheterna till hur vi kan göra något åt problemet.

Vi har massor av väktare/ordningsvakter med hög arbetsmoral som är ute och jobbardag och natt som vi skulle kunna använda genom att ge dom mera behörighet. Det är resurser som är oerhörd värdefull. Varför inte använda väktare och ordningsvakter mera än vad vi gör idag. Många poliser har just sitt förflutet inom bevakningsbranschen och får stora fördelar av den erfarenheten i sitt polisyrke.

Ett förslag som jag inte kan hitta något negativt med är att låta vakterna få den behörigheten att  visitera personer vid misstanke bärandeav  en kniv eller andra stickvapen. Det är något dom ändå gör idag vid ett ingripande efter att ett brott har skett så varför inte utöka befogenheten till att få göra det innan ett brott sker.

Jag vet att många undomar skulle vända sig till väktare på plats och tipsa om en person skulle bära på en kniv. För ingen vill ha beväpnade personer i sin närhet om man t. ex är ute och roar sig på en nattklubb.

Jag är mycket övertygad om att det här skulle störa många som bär på vapen och det skulle generera att dom antingen skulle gömma vapnet eller sluta bära det. Vi skulle få mindre beväpnade personer på våra gator och minska kraftigt våld och få en roligare miljö.

Det är väl bättre att en vakt griper gärningsmannen innan han blir en gärningsman.

Ordningsvakt

En kommentar på “Minska knivdåden…

  1. Pekka Hemlös skriver:

    Väl formulerat Fadde.Håller med dig om att det går att begränsa allvarliga skador vid tidigare ingripanden men det gäller att få folk att förändra attityden gentemot vakterna också så att de kan prata mer med gemene man innan något allvarligt händer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s